Szülősuli

Felkészülés a természetes szülésre és a kölcsönösen örömteli szülő-gyerek kapcsolatra

Friss topikok

Újabb bemutatkozás: "Igyekszem továbbadni az ősi, természetes tudást és tapasztalatot..."

2008.06.18. 14:48 - szulo-suli

Címkék: bemutatkozás dúla fókuszolás

 

Novák Julianna vagyok, négy gyermek édesanyja. A méltó módon történő, minél természetesebb szülés-születés lehetőségének elterjesztésén dolgozom.

A saját szülésélményeim és a Rogers Iskolában szerzett tanítói, szülői és Gordon-instruktorként megélt tapasztalataim arra biztattak, hogy komolyabban foglalkozzam a korai szülő-gyerek kapcsolattal, a várandósságon és a szülésen keresztül a gyakorló szülővé válásig. Arra jöttem rá ugyanis, hogy sok iskolai probléma és kudarc mögött egy sérült szülő-gyerek kapcsolat állhat, ennek hátterében pedig gyakran egy nem túl pozitívnak megélt szülés-születéstörténet. Tanítóként pedig tehetetlennek és eszköztelennek éreztem magam az ilyen és ehhez hasonló gondokkal szemben. Éppen ezért olyan lehetőségeket kerestem, melyek a problémák kevéssé hatékony, utólagos orvoslása helyett a megelőzésükre helyezik a hangsúlyt. Így kezdtem 1992-től mentálhigiénés szakemberként, 1995-től dúlaként - szülés körüli segítőként -, 1999-től pedig szülésre és szülői szerepre felkészítő tanfolyamvezetőként dolgozni a kórházaktól függetlenül működő Szülősuliban. Azóta közel száz szülésnél lehettem jelen dúlaként.

2001-ben lettem fókusztréner. Ez az önsegítő eljárás is a személyközpontú megközelítésen alapul. Az elmúlt évek során számos tapasztalatot szereztem arról, hogy a várandósság és a szülés körüli időszakban hogyan segítheti a fókuszolás a természetes szülés útjában álló testi-lelki és szemléletbeli akadályok leküzdését, s majd a későbbi szülő-gyerek kapcsolatban az egymás érzelmi szükségleteire történő kölcsönös ráhangolódást, a családi harmónia kialakítását, annak megőrzését, az érzelmi intelligencia fejlesztését.

2002 őszétől egy klubot működtetek havi rendszeres találkozással mindazok számára, akik szeretnének elég jó, minden téren kompetens szülei lenni a gyerekeiknek, s fontos számukra, hogy a velük való kapcsolat örömteli, együttműködésen alapuló vidám élmények sorából álljon a küzdelmes hatalmi harcok, duzzogások helyett.

Óvodákban, iskolákban, tanfolyamokon, szülői klubokban, női körökben rendhagyó foglalkozások, beszélgetések keretében igyekszem továbbadni mindazt az ősi, természetes tudást és tapasztalatot, amit régen a generációk egymásra hagyományoztak, de a több évtizede megszakadt átadási lánc miatt mindez ma már nehezen hozzáférhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://szulosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr70527294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása