Szülősuli

Felkészülés a természetes szülésre és a kölcsönösen örömteli szülő-gyerek kapcsolatra

Friss topikok

A baba, aki szülni tanít

2008.06.25. 14:57 - szulo-suli

Címkék: szülés baba felkészülés várandósság dúla

                          "Először 2005 novemberében találkoztam ilyen babával egy dúlaképzésen (dúla = asszonytársi segítő a szülésnél), Debra Pascali-Bonaro hozta egy dél-amerikai asszony által varrt példányát. A résztvevők karjukon e babával mondták el, miért szeretnének dúlává válni, illetve ismereteiket tovább bővíteni e területen." - mondja Ladjánszkyné Hengerics Katalin, aki többek között babákat varr. "Azonnal éreztem, ezentúl ilyen babák is fognak születni a kezeim között. A készítésük közben felemelő érzéssel tölt el egyrészt, hogy hiányt pótolnak, másrészt újra és újra megjelenik és elkísér a várandósság, születés és anyaság misztériuma."

Katalin elérhetősége: 30/247-7633, ladjanszky@citromail.hu.
 

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert a Kati kezei között megszületett első babát én kértem és kaptam meg. Mióta velem él, nagyon sok kisgyereket és kismamát tudtam megörvendeztetni általa a szülés-születés természetes tudományával.

Az egyik várandós mama, aki a második babáját várta éppen, mikor egy Szülősuli tanfolyamon bemutattam a baba segítségével, hogyan is zajlik egy szülési folyamat, döbbenten adott hangot annak a felismerésének, hogy az első szülésénél nem is kellett volna kicibálni belőle a méhlepényt, hiszen ha a baba a megszületése után egyből a hasára kerülhetett és szopni kezdhetett volna, akkor a közben felszabaduló hormonok segíthették volna a méhlepény spontán leválását. Erre a második baba születésekor majd figyelni fog.

Egy játékos, általános iskolai rendezvényen lehetőségem volt arra, hogy bemutassam az érdeklődő gyerekeknek is ezt a babát. Örömmel tapasztaltam, hogy néhány kisgyerek milyen sok mindent jól tud a szülés-születés terén, főként olyanok, akiknek nemrégen született kistestvérük, de a legtöbben szinte semmilyen információnak nincsenek a birtokában. Éppen ezért szívesen teszek eleget az óvodákból, iskolákból, szülői klubokból egyre gyakrabban érkező felkéréseknek, hogy a baba segítségével bemutassam és átadjam minél több kicsi és nagy gyereknek, pedagógusnak és szülőnek a természetes szülés-születés csodáját, annak biztos tudását.

Sajnos évek óta tapasztalom azt,  hogy a várandósság kilenc hónapja nagyon kevésnek bizonyul a szülésre és a szülői szerepre kompetens, felelős módon történő felkészülésre. Napjainkra ez a tudás elveszni látszik, márpedig egy egészséges életkezdethez elengedhetetlen ez a tudás. Nemcsak a kislányok, a leendő anyák, hanem a kisfiúk, a leendő apák számára is.

 

 

 

Óriási lélektani előnyt jelenthet az egész felnőttlét során olyan nőnek lenni – és olyan nő gyerekeként felnőni, olyan nő párjának lenni –, akinek pozitív élménye van a szüléssel kapcsolatban. Erre – szerintem – nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést és nem is elegendő egyetlen alkalom, jó, ha ez a folyamat végéigkíséri a felnövekedés éveit.  

(Jula)

A bejegyzés trackback címe:

https://szulosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr64538888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása