Szülősuli

Felkészülés a természetes szülésre és a kölcsönösen örömteli szülő-gyerek kapcsolatra

Friss topikok

Bemutatkozás és két saját történet

2008.06.10. 14:56 - szulo-suli

Címkék: bemutatkozás felvilágosítás

 

Kiss Bernadett vagyok, egy három éves kislány és egy egyéves kisfiú anyukája, most velük vagyok otthon, egyébként tanárként dolgoztam. Háborítatlan születésük életem két legfontosabb élménye volt, közben is és azóta is sok mindenre tanítottak meg. A nagyobbik születése óta ügyködöm azon, hogy más kismamáknak, anyukáknak segítsek a szülésre felkészülésben és a szoptatási problémák megoldásában. Baba-mama klubot, előadásokat, beszélgetéseket, filmvetítéseket szervezek szűkebb környezetemben,  iskolákba járok beszélgetni a gyerekekkel a menstruációról, a babavárásról, szülésről, csecsemőgondozásról.

Engedjétek meg, hogy két saját történetet elmeséljek, amelyek a kisgyerekek felvilágosításáról jutott eszembe.

Óvodás lehettem, amikor én is elkezdtem anyut kérdezgetni, hogy hogyan is születik a kisbaba, mikor születik valakinek kisbabája. Nem sok mindenre emlékszem a kisgyerekkoromból, de erre igen: anyu mindig azt mondta, hogy "ha két ember szereti egymást, akkor kisbabájuk fog születni". Nem tudom, mondott-e mást, de én csak ennyire emlékszem, akkor is csak ennyi maradt meg bennem.  Tudtam, hogy az egyik kisfiú szerelmes belém. És hát nekem is tetszett. De nem nagyon mertem kimutatni, mert ha viszontszeretem és kisbabám fog születni, mit szólnak a felnőttek???

A másik történet a kislányommal kapcsolatos. Nemrég nézegettünk egy gyerekeknek szóló kis könyvet arról, hogy hogyan születik a kisbaba (Peti, Ida és Picuri).  Látta ő már többször is, filmen, meg el is játszottuk, van anyuka babánk, aki szülni tud (őt majd a későbbiekben be is mutatom) és hát nálunk az átlagnál többször esik szó a szülésről.  Megakadt egy olyan képnél, amin csak az látszik, hogy a kisbabának még csak a feje van kint.

„Anya, de hogy rakják össze?” – kérdezte.

„Mit hogy raknak össze?” – nem értettem.

„Hát a kisbabát. Azt mondod, hogy kibújik a feje, aztán a keze, meg a lába, de hogy rakják össze??”

           

A bejegyzés trackback címe:

https://szulosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr78513058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajni 2008.06.20. 23:10:49

nagyon kedves és őszinte történetek:), szivhez szólóak, köszönöm,köszönjük!
ennél több nem is kell, benne van a lényeg!
sok sikert ak ezdeményezésetekhez!

naturalpatika · http://naturalpatika.hu 2008.06.29. 05:12:39

Talán 3 éves sem volt még a lányom, amikor egy este megkérdzte:
-Anya! Benne voltam a hasadban?
-Igen - válaszoltam.
-Ott sötét volt?
Ezen egy pillanatra elgondolkoztam, mert ez a kérdés nekem még soha nem jutott eszembe, majd válaszoltam.
-Igen.
Anya! Miért kapcsoltad le a villanyt?

kph 2008.09.22. 13:30:34

Ákos fiam most 3,5 éves, most várjuk a kistestvérét, és egészen meglepőeket tud ő is kérdezni. Például, hogy miért nincs a pocimban a kisbabán ruha.

Egyébként, mikor elmondtuk neki, még 5.-6. héten, amikor még nem is látszott, akkor az első reakciója az volt, hogy ha most van a pocimban egy baba, akkor az "meg fog nőni, és ki fog bújni onnan". Meg is mutatta, hogy hogy (fejjel előre)! Pedig előtte nem beszélgettünk még arról soha, hogy hogy születnek a kisbabák.


süti beállítások módosítása